Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Kristian Benić
Lovac na transformativne procese i projekte inovativno-eksperimentalne prirode. Autor knjige o povijesti informatike i digitalne kulture u Rijeci "Kako čitati grad kroz bajtove i piksele". Koautor koncepta i pobjedničke prijavne knjige Rijeka 2020 - Europs... više

Iako je dobar dio javnosti često sklon razmišljati da knjižnice u svijetu ne pripadaju najvidljivijim elementima svakodnevice te da je to trend koji i mi trebamo slijediti, vrlo zanimljiva informacija stiže iz SAD-a, zemlje koja je do krajnosti dovela postojanje svih klasičnih elemenata konzumerističkog društva.

Naime, Justin Grimes, statističar u Institute of Museum and Library Services, koristeći se bazom narodnih knjižnica, izradio je mapu koja pokazuje njihovu rasprostranjenost. Utvrdio je tako da u SAD-u radi oko 17 000 knjižnica što je znatno više od broja podružnica Starbucksa (11 000) za koji se obično kaže da postoji na svakom uglu!

Grimes utvrđuje - prije možemo reći da na svakom uglu postoji knjižnica nego Starbucks ili McDonald's kojih u SAD-u ima oko 14 000! O Grimesovom optimizmu možemo dvojiti jer u SAD-u djeluje cijeli niz restorana brze prehrane, pa je statistika u ovim omjerima malo varljiva, ali ipak je mapa kojom je prikazao raširenost knjižnica impresivna, stoga pogled na nju vrijedi svake utrošene minute.

INTERAKTIVNA KARTA KNJIŽNICA U SAD-u

Objavljeno  | Autor/ica: 

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca

/
GKR bira

Malo drugačija povijest: 10 naslova po našem izboru

/
GKR bira

Sjeti se kako smo se voljeli: 10 naslova o ljubavi, ljubavnim problemima i kako ih prevladati

Najčitanije

Najnovije