Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

S obzirom na ograničenja korištenja, pristup će biti omogućen jednom korisniku istovremeno (tj. korisnika može biti više, no u istom trenutku aplikaciju će moći koristiti samo jedan korisnik) u Dječjem odjelu Stribor u Dječjoj kući. Također, budući da je riječ o pilot projektu, pristup platformi bit će omogućen u razdoblju od devet mjeseci, od rujna 2023. do lipnja 2024. godine.

Aplikacija nudi pristup zbirci djela koju je u sklopu projekta poticanja čitanja pripremila Nacionalna i sveučilišna knjižnica te zbirkama s eLektirama, klasicima i kratkim pričama. Na portalu Digitalne zbirke NSK objavljena su djela iz fonda NSK prilagođena po principima građe lagane za čitanje. Djela su nastala u okviru projekta Čitam lakše te su dostupna i u aplikaciji Lexie. U aplikaciju je moguće dodavati vlastite digitalne knjige i tekstove, izrađivati radove i skripte za učenje uz pomoć bilješki iz knjiga, udžbenika i internetskih izvora. Sve tekstove korisnici mogu čitati uz alate za prilagodbu teksta, olakšavanje i poboljšavanje čitanja. Tekstove korisnici mogu čitati sami ili ih aplikacija može čitati za njih.

Što je LEXIE?

Lexie je web aplikacija uz koju se ugodno čita i uči. Pristupa joj se putem web browsera na računalima, tabletima i telefonima. S Lexie čitaj eKnjige i druge digitalne formate, pa čak i tiskane tekstove. Koristi tekst editor i razne online digitalne knjižnice ili kreiraj vlastitu knjižnicu. Lexie je u principu sve što ti ikada može trebati za zabavu i uživanje u svijetu knjiga i priča, školu i učenje, vježbanje čitanja, pripremu materijala, skripti i lekcija. I dijeljenje svih tvojih tekstova sa drugima.

U ovom videu upoznaj Lexie od glave do pete.

ZA KOGA JE LEXIE?

Lexie je namijenjena svima. Univerzalni dizajn podržava sve načine čitanja i stilove učenja. Odlična je za knjigoljupce, učenike, studente, saveznik je roditeljima, logopedima i učiteljima, a odlično surađuje i s knjižničarima. Dodatno olakšava djeci i odraslima s disleksijom ili teškoćama čitanja. S Lexie ćeš pronaći najugodnije iskustvo čitanja, potpuno prilagođeno tebi.

ŠTO SVE MOGU S LEXIE?

Kratak odgovor bi bio - s Lexie možeš sve!

  • pročitaj lektiru ili bilo koju drugu vrstu teksta - eKnjige, PDF-ove, Word dokumente, fotke iz tiskanih knjiga ili članke s weba...skoro da nema granice :)
  • čitaj uz prilagođen izgled teksta ili Lexie može čitati za tebe pomoću Text to Speech opcije
  • kreiraj vlastite, uređuj, prilagodi i kombiniraj tekstove i materijale baš onako kako tebi treba
  • tako uređene ih isprintaj, ako ti više paše čitati s papira
  • kreiraj vlastitu digitalnu knjižnicu, dostupnu gdje god da se nalaziš
  • vježbaj i ojačaj svoj mišić za čitanje uz alate za olakšavanje čitanja, poboljšavanje brzine čitanja, točnosti, tečnosti i razumjevanja pročitanog te održavanja ritma čitanja

ZAŠTO JE LEXIE JAKO KORISNA ZA SVE S DISLEKSIJOM I TEŠKOĆAMA ČITANJA?

Naše alate temeljimo na istraživanjima disleksije, tehnikama i alatima za olakšavanje čitanja. Lexie koristi OmoType font sustav prilagođen osobama s disleksijom, a općenito olakšava prepoznavanje slova i riječi. Osim toga tekst je moguće u potpunosti

  • prilagoditi tvojim jedinstvenim potrebama,
  • rastaviti ga na slogove i
  • označiti zrcalno slična slova.

Tu je i Text to Speech na hrvatskom i engleskom, s dodatnim alatima za razvoj čitalačkih vještina. Lexie je posebno dobra prema onima koji imaju disleksiju ili druge teškoće čitanja, ali i prema vama koji svakodnevno čitate s njima.

O projektu

Projekt Čitam lakše! – pristupačnost čitanja digitalnih sadržaja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pokrenut je s ciljem omogućivanja lakšeg čitanja digitalnih sadržaja iz zbirki NSK u pristupačnom okruženju. U okviru projekta odabrani sadržaji digitalne građe NSK prilagođeni su i učinjeni dostupnijim za osobe s disleksijom i drugim teškoćama u čitanju.

Sadržaji su dostupni na portalu Digitalne zbirke NSK i u aplikaciji Lexie suradnika u projektu Omoguru.

Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Razdoblje provođenja projekta: 2021.-2023.

Voditelj projekta: Marta Romac

Suradnici: Renata Petrušić, Sofija Klarin Zadravec, Dunja Marija Gabriel, Kristina Romić, Sanja Lapiš, Iva Adžaga Ašperger, Maja Priselac

Objavljeno  | Autor/ica: 

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca

/
GKR bira

Malo drugačija povijest: 10 naslova po našem izboru

/
GKR bira

Sjeti se kako smo se voljeli: 10 naslova o ljubavi, ljubavnim problemima i kako ih prevladati

Najčitanije

Najnovije