Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Ključan dio nagrade je financijska i logistička potpora objavi djela, a upravo to se je i ostvarilo u posljednjim danima prošlogodišnjeg prosinca kada je u izdanju Gradske knjižnice Rijeka roman i objavljen.

Uredništvo potpisuje Maja Hrgović, lekturu Mirela Fuš, korekturu Dario Abram, a dizajn studio Cipmann.

Djelo je za sada po cijeni od 80,00 kuna moguće kupiti u Gradskoj knjižnici Rijeka, a zainteresirani se mogu javiti na: e-mail gkri@gkri.hr ili broj telefona 051 215 388. Predstavljanje knjige i druženje s autorom bit će održano u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića 5.3. u 18 sati.

Prisjetimo se, prema naglasku iz obrazloženja Prosudbenog povjerenstva “Štakorbar uvodi inovaciju u Künstlerroman, žanr karakterističan za hrvatski moderni roman, rekontekstualizira i resemantizira klasične motive putovanja, pripadnosti, očinstva i njihov odnos prema subjektivnosti i zajednici, postavlja pitanje o društvenom položaju književnosti, istražuje kako književnost može postavljati političke probleme, a da se ne obaveže na već definirane ideološke pozicije i svjetonazor. S obzirom na izneseno, smatramo da predloženi rukopis Štakorbar zavređuje Književnu nagradu Drago Gervais za 2013. godinu te da se ugledom i tradicijom Nagrade preporučuje čitateljskoj publici.”

Željko Špoljar, novinar i književnik, rođen 1975. u Zagrebu, autor je romana Gumeni galeb (prva nagrada za neobjavljeni roman, Matica hrvatska 2008.) Welcome to Croatia (nagrada Kiklop 2006.) te dviju zbirka priča - Moj brat Felix Krull i Teškoće pri gutanju. Redovito pridonosi portalu za kulturu i društvo Arteist.hr.

Književna nagrada Drago Gervais dodjeljuje se još od 1961. g. za iznimna postignuća na području književnog stvaralaštva. Nagradu dodjeljuje Grad Rijeka, a organizaciju od 2005. g. preuzima Gradska knjižnica Rijeka. Nagrada se dodjeljuje svake druge godine, i to u dvije kategorije: za najbolje neobjavljeno književno djelo te za najbolje objavljeno književno djelo na nekome od idioma čakavskog narječja. Nagrada se dodjeljuje autorima, iznosi 20.000 kuna, a dobitnik nagrade za neobjavljeno djelo stječe i pravo da objavi rad na teret proračunskih sredstava Grada Rijeke.

Napomenimo i da će novi natječajni poziv za Književnu nagradu Drago Gervais za 2015. godinu biti raspisan ovog proljeća.

Objavljeno  | Autor/ica: 

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca

/
GKR bira

Malo drugačija povijest: 10 naslova po našem izboru

/
GKR bira

Sjeti se kako smo se voljeli: 10 naslova o ljubavi, ljubavnim problemima i kako ih prevladati