Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Objavljen je "long list" Dublin Literary Award, a na kojoj se nalazi i knjiga "Krađa" Ann-Helen Laestadius prema nominaciji Gradske knjižnice Rijeka

Devetogodišnja Elsa živi s obitelji na krajnjem sjeveru Švedske. Pripadnica je manjinskog naroda Saami koji se tradicionalno bavi uzgojem sobova. Većinski narod naziva ih goničima sobova, nomadima – Laponcima. U jednom obilasku torova Elsa nađe svoga omiljenog mladog soba ubijena, a počinitelj kojega zatekne u blizini zaprijeti smrću i njoj. Otac prijavljuje slučaj policiji, ali to ne mijenja ništa, jer se namjerno usmrćivanje životinje tretira kao krađa. Prijave se godinama gomilaju, neugodnosti, napadi i osude većinskog stanovništva se nastavljaju, uzmicanje ne pomaže. Kako vrijeme prolazi, unatoč strahu i psihozi koja je postala trajno stanje manjinske zajednice, Elsa je odlučna u nakani da se bori protiv nepravdi. Temeljeći svoj roman na stvarnim događajima, autorica razotkriva probleme višedesetljetne napetosti između etničkih skupina u tome dijelu Europe, o čemu se općenito malo zna. Tako je roman osim što je u književnom smislu vješto napisana, dosljedna i uvjerljiva priča, istovremeno i dobrodošla informacija o jednoj kulturi, njezinom slojevitom i osebujnom povijesnom nasljeđu te problemima s kojima se ta zajednica suočava.

Ann-Helén Laestadius (1971.) spisateljica je i novinarka iz Kirune u Švedskoj. Podrijetlom je iz dviju etničkih manjina, Saami i Tornedali. U svojim se knjigama uvijek vraća korijenima u Kiruni i Norrbottenu. Često piše o identitetu, jeziku i pripadnosti različitim kulturama. Nagrađivana je autorica knjiga za djecu i mlade, a u siječnju 2021. objavljuje svoj prvi roman za odrasle Krađa koji ubrzo postaje nacionalnim bestselerom. Roman je osvojio Švedsku nagradu za knjigu godine 2021., a Netflix je za 2024. najavio filmsku adaptaciju. Ann-Helén Laestadius objavila je u siječnju 2023. roman Kazna, drugi dio najavljene trilogije, u kojemu progovara o traumama Saamija kroz povijest. Njegovo objavljivanje praćeno je nevjerojatnim medijskim zanimanjem, a roman se u samo mjesec dana našao na ljestvicama najprodavanijih i najčitanijih knjiga u Švedskoj, čime ponavlja veliki uspjeh romana Krađa.

International Dublin Literary Award prestižna je međunarodna književna nagrada koja se dodjeljuje svake godine za roman napisan na engleskom jeziku ili preveden na engleski jezik. Cilj je nagrade promicati izvrsnost u svjetskoj književnosti. S fondom od 100.000 eura (financira je grad Dublin) ovo je jedna od najvelikodušnijih književnih nagrada na svijetu.

Nominacije za nagradu podnose narodne knjižnice širom svijeta (preko 400 knjižničnih sustava u 177 zemalja širom svijeta), a o finalistima i pobjedniku odlučuje stručni međunarodni žiri, koji se mijenja svake godine. Ako je pobjednička knjiga prijevod, nagrada se dijeli između pisca i prevoditelja, pri čemu pisac prima 75.000 eura a prevoditelj 25.000 eura.

Objavljeno  | Autor/ica: 

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca

/
GKR bira

Malo drugačija povijest: 10 naslova po našem izboru

/
GKR bira

Sjeti se kako smo se voljeli: 10 naslova o ljubavi, ljubavnim problemima i kako ih prevladati

Najčitanije

Najnovije