Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Što se zapravo događa?

U Art-kvartu “Benčić” nastaje prva prava središnja zgrada Gradske knjižnice Rijeka u gradskoj povijesti. Riječ je o nastanku suvremenog knjižničnog prostora od 5000 kvadrata u kojem će cjelokupni knjižnični fond postati značajno dostupniji, korištenje i boravak u knjižnici ugodniji, programski prostori svrhovitiji, a razvit će se i novi sadržaji i usluge - npr. prvi odjel za mlade Gradske knjižnice Rijeka.

Zajedno s već otvorenom Dječjom kućom i Dječjim odjelom knjižnice nastaje ogroman iskorak u doživljaju i smislu knjižnice kao društvenog i kulturnog centra okupljanja zajednice, a ujedno i revitalizacija lijepog dijela grada na Potoku i Brajdi. Ne bi li se to dogodilo postupno se zatvaraju i napuštaju neprikladni prostori poznati kao "Središnji odjel", a dovršava projekt "Benčić".

Bencic-buduci-1_embed_full

Na slici: Vizualizacija budućeg stanja uređenja kompleksa.

Zašto se gradi knjižnica?

Središnji odjeli knjižnice do sada su djelovali u improviziranim, skromnim i nefunkcionalnim prostorima koji ne omogućuju pružanje suvremenih knjižničnih usluga, programske produkcije, a ponekad i elementarni boravak s npr. izostankom sanitarnog čvora. Knjižnica se u takvim uvjetima ne može razvijati, a građani ne mogu imati odgovarajuću uslugu i sadržaje potrebne suvremenoj zajednici.

Ujedno, sam kompleks “Benčić” nakon nestanka tvornice postao je mjesto propadanja, devijacija i ugroze sigurnosti te se upravo kroz kulturu takva mjesta kvalitetno pretvaraju u središnje točke gradskog života.

Kulturni-faul-Knjiznice-izmedu-novih-zidova-vracanje-investicije-zajednici-i-zbuka-u-glavi_article_full

Na fotografiji: Stanje infrastrukture u Središnjem odjelu Palača Modello.

Kakav proces se odvija sljedećih mjeseci?

Nakon intenzivnog i složenog četverogodišnjeg procesa izgradnje (demontaža postojećeg objekta stare tvornice cigareta i izgradnja novog unutar stare jezgre) te niza pripremnih radnji Gradske knjižnice Rijeka, razdoblje od rujna do prosinca 2023. godine je posebno složeno i ispleteno različitim procesima: pakiranje središnjih odjela Filodrammatica, Modello, spremišta “Kačić”, Narodne čitaonice, postojećeg kata s upravnim i stručnim službama, opremanje i namještanje novog objekta, uređenje okoliša, osposobljavanje sustava grijanja nakon posljedica poplave iz rujna 2022., preseljenje knjiga, izrada novog vizualnog identiteta i weba…

Kvartovski ogranci knjižnice se ne zatvaraju i ne sele te trajno ostaju važan dio mreže Gradske knjižnice Rijeka.

Za sve ključne informacije pratite naše vijesti u Magazinu ovdje.

375838204_706458864860877_6274620648757867321_n

Na fotografiji: Pakiranje knjiga u Središnjem odjelu Filodrammatica.

Kada možemo očekivati otvaranje?

Cilj je novu knjižnicu otvoriti u prosincu 2023. godine. U svakom slučaju svakog tjedna nova Gradska knjižnica Rijeka je bliže te će se desetljećima iščekivani projekt realizirati.

Zimska-prica-iz-Bencica-prvi-dan-23-2048x1365

Na fotografiji: Zimska priča iz Benčića 2021. godine.

Što će biti rezultat?

Nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka je prije svega revitalizacijski i urbanoregeneracijski proces. Doslovno, riječ je o zgradi bivše, zaboravljene i zapuštene tvornice cigareta iz XIX. stoljeća koja se pretvara u nešto novo, u dijelu grada kojeg Riječani zbog propadanja u prošlosti doživljavaju kao “nemjesto” ili “necentar”. Građevinski postupak je bio fascinantan - trebalo je potpuno srušiti staru zgradu te onda unutar stare ljušture s originalnim nosivim stupovima napraviti novu. Prije svega govorimo o značajnom porastu kvadrata koji će s Dječjom kućom činiti integralni koncept. Po prvi put u povijesti Gradske knjižnice Rijeka, nastat će Odjel za mlade s vezanim glazbenim segmentom što je posebno važno jer se u razdoblju puberteta najviše gubi veza te populacije s knjižnicom.

Naglasak će biti na samostalnom posuđivanju i vraćanju knjiga kroz automatizirani sustav, s ciljem oslobađanje kapaciteta knjižničara. Oblikuje se i respektabilan publicističko-stručni kat te je broj mjesta za rad i učenje u knjižnici povećan. Knjižnica će prije svega nastojati biti sadržajno živa s jakim, funkcionalnim fondom, kvalitetnim metodama prezentiranja fonda, vrhunski boravišni, produkcijski fizički i digitalni prostor koji potiče kreativnost, kvalitetno slobodno vrijeme te cjeloživotno učenje svih generacija.

1694461114740

Na fotografiji: Koncert Borisa Štoka ispred knjižnice u izgradnji i Dječje kuće.

Za sva pitanja o projektu slobodno se obratite na mail bencic@gkri.hr.

Objavljeno  | Autor/ica: 

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Malo drugačija povijest: 10 naslova po našem izboru

/
GKR bira

Sjeti se kako smo se voljeli: 10 naslova o ljubavi, ljubavnim problemima i kako ih prevladati

/
GKR bira

Slušaj, zove me šuma: 10 naslova za upoznavanje s prirodom

/
GKR bira

Čovjek. digitalno izdanje: 10 naslova za samoobranu od digitalne hiperaktivnosti